Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Klub
Danko Puhalo, glavni agronom Stadiona Kantrida: Naučili smo se dolaziti na praznu Rujevicu
11.04.2020.

Ovih „karantenskih“ dana newsletter za članove Kluba HNK Rijeka posvetili smo i vrijednoj ekipi bez koje sportski kamp na Rujevici zasigurno ne bi mogao biti ono što jest, a to je jedan od najboljih, ako ne i najbolji u Hrvatskoj. Radi se o ljudima koji predvođeni Dankom Puhalom, mag. ing. prosp. arch, voditeljem agronoma HNK Rijeka, svakodnevno rade na održavanju travnatih površina kako bi sve bilo spremno za, nadamo se, što skoriji povratak naših igrača treninzima i utakmicama koje iščekujemo.

Kako se novi voditelj Odjela za održavanje travnatih površina Stadiona Kantrida d.o.o. sa svojim kolegama prilagodio novonastaloj situaciji, što se obavlja od svakodnevnih poslova te koje savjete ima i za naše čitatelje, pročitajte u nastavku.

Odjel za Održavanje travnatih površina Stadiona Kantrida trenutačno je u punom pogonu u nikad praznijem Kampu Rujevica. Kako izgleda rani dan Vašeg tima u vrijeme pandemije?

Radni dan nas agronoma nije se puno promijenio. Kao i do sada, on započinje jutarnjim obilaskom terena i pregledom svih travnatih površina u kampu, nakon toga slijedi tjedno planiranje aktivnosti, odnosno izvršavanje aktivnosti predviđenih za taj dan.

Jeli Vama i kolegama neobično dolaziti na praznu Rujevicu s obzirom na to da je HNK Rijeka administrativan i ostali posao tzv. hladnog pogona organizirao preko svojih djelatnika od kuće?

U početku stupanja na snagu zabrane rada i kretanja općenito bilo je neobično dolaziti na praznu Rujevicu, međutim ubrzo smo prihvatili i takve uvjete te nakon gotovo mjesec dana više ih i ne osjetimo.

Dani su ranog proljeća. Koji se poslovi sada obavljaju na terenima te jeli pandemija u tom smislu donijela neke promjene?

Nakon zimskog razdoblja, kao i svake godine, u proljeće slijedi povećani opseg aktivnosti oko pripreme terena. Ove godine, s obzirom na postojeću situaciju i nemogućnost održavanja treninga, nama agronomima takav razvoj događaja ostavlja vremena za što bolju pripremu terena kako bi isti bio spreman kada se krene s treninzima. Mogu reći da se sve radnje izvršavaju prema planu i terene držimo u stanju pripravnosti.

Za potrebe ovog intervjua snimili ste i video za publiku o radovima koji su upravo u tijeku. O čemu se radi?

Istina, za naše vjerne pratitelje objavili smo isječak jednog našeg radnog dana na terenu, prikaz redovne foliarne gnojidbe i dodavanja potrebnih hranjivih elemenata i bakterija za obogaćivanje tla i zaštitu od pojedinih bolesti, kao i redovne košnje, te dodavanje granulata na umjetni teren s posebnim strojem namijenjenim za to, te učetkavanje granulata u umjetnu travu.

Stadion Kantrida – radovi

Kao novi voditelj službe Održavanja travnatih površina došli ste na mjesto  Vaše prethodnice Barbare Zanelli koja je, sudeći po svim priznanjima koje je HNK Rijeka primila za održavanje travnatih površina, u organizaciji i kvaliteti dokazala da ste svi zajedno kao Odjel radili odličan posao i donosili pravilne procjene. Imate li u planu unositi neke vlastite novitete, ako da - koje?

Osobno sam ponosan na sva priznanja koja je HNK Rijeka primila za održavanje travnatih površina što samo potvrđuje koliko smo zapravo složan i odgovoran tim i to mi daje motivaciju za daljnji rad i zasluge našeg Odjela kojima doprinosimo Klubu u cijelosti. Smatram kako svakako treba zadržati postojeću razinu koju je moja prethodnica postavila, a o novitetima je još rano za pričati.  Ako budu potrebni,  uvodit ćemo ih u hodu.

S obzirom na to da se oko nas mnogo spominju pozitivni učinci pandemije na samu prirodu i njezin oporavak, može li se o istome govoriti i u smislu obnove prirodne trave na nogometnim travnjacima? Ima li "predah" od svakodnevnih treninga i utakmica utjecaja i na travnjake HNK Rijeka?

Kao što sam već napomenuo, ova situacija djeluje povoljno na terene, s obzirom na to da  oni sada imaju više vremena za oporavak od oštećenja od sezone aktivnog korištenja. Također, ove smo godine, što zbog trenutnog slijeda događaja, što zbog vremenskih uvjeta koji to dozvoljavaju, krenuli s ranijom obnovom svih travnatih površina u kampu, što inače nije slučaj, jer se isto provodi krajem mjeseca lipnja, pri završetku HNL sezone. Nama agronomima, izuzeće svakodnevnih treninga, donosi svojevrsno rasterećenje od obveza i slobodno kreiranje rasporeda aktivnosti.

S obzirom na to da je vrijeme proljeća, ali i vrijeme karantene u kojoj su se mnogi odlučili na radove u vlastitim vrtovima, što biste savjetovali našim sugrađanima kao najvažnije stvari na koje je dobro obratiti pozornost ovom razdoblju obrađivanja vrtova?

Pozitivni utjecaj pandemije zasigurno je taj što je uvelike utjecala na, nazovimo ga,  tijek ljudskih misli, barem kod dobrog dijela stanovništva, te rezultirala idejom za osiguravanjem vlastitih rezervi i neovisnosti o tržnim centrima. Kao posljedica, uočljiv je veći angažman oko vlastitih vrtova ili gredica te zaokret prema eko poljoprivredi. Napomenuo bih, kako je izričito bitna samoodrživost sustava, pomno biranje sorti i svojevrsna simbioza vrsti, odnosno danas sve prisutnija permakultura koja se nameće kao novi stil življenja. Ovakav razvoj događaja daje bitnu poruku o povratku čovjeka ka prirodi što meni kao agronomu svakodnevno potvrđuje i vlastite životne odabire.

Stadion Kantrida – radoviPrijava na newsletter