Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Klub
In memoriam: Božidar Matijević (1963. – 2016.)
22.09.2016.

Dvadeset i drugog rujna 2016. godine u ranim jutarnjim satima napustio nas je Božidar Matijević, voditelj Nogometne akademije Abuja. Samo nekoliko dana prije 53. rođendana u dobra spominjanja otišao je čovjek koji će svima, koji su ga poznavali, ostati u lijepom sjećanju.

Brz i okretan, uvijek spreman na šalu, čovjek koji nije mogao sjediti na miru ni kada ga je prošle godine zatekla vijest o teškoj bolesti neposredno prije nego što je trebao otputovati u Nigeriju zbog obaveza u Akademiji Abuja.

Unatoč bolesti do posljedneg trenutka bio je uz svoju momčad i ove godine na Kvarnerskoj rivijeri. I kada je bilo najteže proteklih mjeseci Božidaru su oči zasvijetlile kada biste spomenuli - nogomet. O najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu mogao je pričati satima.

Božo je bio čovjek na kojeg ste se teško mogli naljutiti, ali zato ste ga mogli zamoliti za bilo što, i ako je bio u mogućnosti, od srca bi vam uvijek pomogao. Čovjek koji nije previše očajavao nad problemima, već je uvijek tražio rješenje, uvijek je planirao unaprijed. Takav je bio cijeli život, čak i proteklih godinu dana kada ga vedri duh nije napuštao unatoč svim problemima.

Božidar Matijević rođen je 25. rujna 1963. godine. Bio je dio juniorske generacije Rijeke koja je osvojila omladinski Kup Jugoslavije u kojoj su igrali mnogi poznati nogometaši poput Mladenovića, Škrejanca, Pučića, Rubčića i mnogih drugih.  Nakon što je igrao u Drugoj jugoslavenskoj ligi u Majdanpeku, Matijević je otišao u Austriju i na taj način otvorio vrata nizu nogometaša s ovog područja koji su idućih godina svoju sreću okušali u susjednoj državi.

Po povratku u Hrvatsku radio je u nekoliko lokalnih klubova (Orijent, Vinodol, Crikvenica, Krk, Lovran, Žminj), a juniore Orijenta, generacija u kojoj su igrali Dario Knežević i Ivan Mance, odveo je na završnicu Kupa Hrvatske. S Crikvenicom je ujedno ostvario i plasman u Treću HNL. U karijeri je bio i pomoćnik Rodionu Gačaninu u Orijentu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te je vodio Krajišnik u Bosni i Hercegovini. U jednom periodu bio je i skaut Rijeke.

Pravu priliku pružio mu je Damir Mišković, predsjednik Rijeke,  kada mu je povjerio ulogu voditelja Akademije Abuja. Ako se itko zapitao je li Božo dobro odradio svoj posao, dovoljno je spomenuti da je Akademija Abuja dvaput osvojila Kvarnersku rivijeru, a unatoč bolesti Božo je dočekao i da može svjedočiti trenutku kako njegovi igrači, pod paskom Renata Pilipovića, pobjeđuju Real Madrid u finalu Memorijala Mladen Ramljak.

Tu je i niz igrača koji su prošli kroz Akademiju Abuja i zatim svoju karijeru nastavili u Speziji, te Serie A, a velik broj došao je svoj nogometni talent demonstrirati i u Rijeku.

Mogle bi se ispisati silne priče o tome kakav je bio Božidar Matijević kroz razne anegdote iz njegovog života. Ali tome kakav je zapravo bio najbolje svjedoči pljesak publike na Otvorenoj tribini HNK Rijeka i velika želja Damira Miškovića, predsjednika Rijeke, da ga predstavi riječkoj publici.

- Vjerujte mi kada u Abuji pitate za Božu Matijevića, svi znaju za njega, bile su riječi Damira Miškovića kojima je možda i najbolje opisao našeg Božu.

Čovjeka kojeg su svi poznavali i voljeli.

Iza njega ostaju majka Dragica, sestra Mirjana, supruga Maja, sin Patrik i kći Karla.

Posljednji ispraćaj Bože Matijevića održat će se u subotu u 13 sati na groblju u Kastvu.
Prijava na newsletter