Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Klub
Sretan rođendan Rijeko
29.07.2016.

Dok je avion iz Istanbula u noći s 28. na 29. srpnja lagano klizio prema pisti Zračne luka Rijeka nosivši sa sobom vrijedan remi iz Istanbula u 3. pretkolu Europske lige, Hrvatski nogometni klub Rijeka prve jutarnje sate petka imao je još jedan razlog za slavlje. Naša Rijeka u petak je, naime, proslavila 70. rođendan!

Nogometna priča u Rijeci počela je i puno ranije od 29. srpnja 1946. godine, i to kada je u Rijeci 2. rujna 1926. godine osnovan nogometni klub Unione Sportiva Fiumana, koji je dvije godine kasnije igrao u talijanskoj Serie A zahvaljujući čemu su na Kantridi gostovali klubovi poput Intera (tada Ambrosiana) i Juventusa. Na otvaranju preuređene Kantride 1935. Fiumana je ugostila Romu, a u lipnju 1941. postala prvak talijanske Serie C. Klub je ugašen dekretom jugoslavenske vlasti, ali nogomet nikad nije otišao iz Rijeke.

Prije  točno 70 godina na današnji dan, u sjedištu Gradskog fiskulturnog saveza Rijeka u tadašnoj ulici Rade Končara (danas Trpimirova ulica), na snagu je stupila odluka da se osnuje novo reprezentativno gradsko sportsko društvo. Tog 29. srpnja 1946. bili su prisutni mnogi vodeći gradski sportski djelatnici kao Edo Radetti, Renato Tich, Ettore Mazzieri, Drago Harapin i drugi. Donijeta je odluka o osnutku Nogometnog kluba Kvarner na prijedlog Ettorea Mazzierija. Bio je to početak današnje Rijeke za koju su tada nastupali igrači Torpeda, Rafinerije, Lučkog radnika, ali i momčadi Magazzini Generali, od kojih su mnogi prije toga nosili dres gradskog ligaša Fiumane. Novi klub postao je simbol poslijeratnog ujedinjenja grada kojeg je dijelila granica na Rječini.

30-prvi-kup-e1436786035688

Prvu utakmicu Kvarner je odigrao je već 7. kolovoza 1946. na Kantridi. Oko šest tisuća gledatelja došlo je pogledati utakmicu u kojoj je upisana pobjeda nad Hajdukom (2:0), a prvi pogodak za novi klub postigao je Rinaldo Petronio. Tijekom početnih godina klub je ostvarivao zapažene rezultate u Jugoslaviji, raznim jugoslavenskim i lokalnim klupskim prvenstvima.

Ime NK Rijeka zaživjelo je od 3. lipnja 1954., a klub je ušao u Jugoslavensku prvu ligu u sezoni 1957./58. gdje je ostao do sezone 1969./70. kada je ispao u Drugu ligu. Novi povratak među prvoligaše uslijedio je u sezoni 1973./74. od kada je Rijeka stalno u elitnom razredu jugoslavenskog, a kasnije i hrvatskog nogometa. Rijeka je prvu utakmicu u europskim natjecanjima odigrala 1962. godine pobjedom protiv njemačkog Rot Weiss Oberhausena u tadašnjem Intertoto Kupu.

Knjiga o klupskoj povijesti stigla je do 70. stranice, a jedan od najljepših darova dobila je lani kada je u Rijeci niknuo predivan trening kamp, zalog za budućnost i razvoj  nogometa, na ponos svih sportaša, ali i stanovnika Rijeke...

Prvi veliki uspjesi stigli su krajem sedamdesetih i sredinom osamdesetih godina kada je zlatna generacija osvojila dva Kupa Jugoslavije (1978., 1979), te Balkanski kup 1978. Kada se priča o povijesti Rijeke neizbježna je jedna utakmica, a to je već toliko puta ispričana priča o pobjedi protiv Real Madrida pod stijenama legendarne Kantride - 3:1.  Bilo je i tužnih trenutaka kao i u povijesti svakog kluba, poraz u finalima Kupa 1987. i 1994. ili nikad prežaljena titula prvaka iz 1999. godine.

Uz sve uspjehe i neuspjehe Rijeka je uvijek iza sebe imala vjerne navijače koji su kroz najteže godine gurali klub prema naprijed. Kao da su i oni znali da nakon sušnih godina dolaze one plodonosne.

Rijeka je tako 2005. i 2006. osvojila dva Kupa Hrvatske, a novo poglavlje u klupskoj povijesti počelo je dolaskom Damira Miškovića. Klub je financijski stabiliziran, uskoro su počeli stizati i veliki uspjesi, a 2014. godine osvojen je Kup i Superkup. Snimke i slike dočeka u Zračnoj luci Rijeka nakon što su protiv Stuttgarta izborene skupine Europske lige zauvijek će ostati upisane zlatnim slovima, kao i akcija kod drugog pogotka koja je cijeli Kvarner bacila u trans!

3652

Knjiga o klupskoj povijesti stigla je do 70. stranice, a jedan od najljepših darova Rijeka je dobila lani kada je u Rijeci niknuo predivan trening kamp, zalog za budućnost i razvoj  nogomea, na ponos svih sportaša, ali i stanovnika Rijeke. Trening kamp u kojem će se pisati budućnost riječkog nogometa, a stasati neki novi Radakovići, Lukarići, Desnice, Juričići, Radini, Hrstići, Matrljani, Močinići, Sharbiniji... Neki novi klinci koji će pisati klupsku povijest i s ponosom isticati kako su bili igrači Rijeke i prisjećati da su svje prve korake napravili na prekrasnom nogometnom zdanju...

Stranice klupske povijesti i dalje pišu novo štivo, na radost i ponos svih navijača kluba... Jednog dana stići će i naslov prvaka kojim će se upotpuniti knjiga uspjeha.

Sretan rođendan Rijeko!
Prijava na newsletter