Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Škola
Predrag Stilinović: Zadovoljni smo sezonom
24.06.2015.

 Iza Škole nogometa HNK-a Rijeka još je jedna sezona obilježena velikim brojem utakmica, nastupa i dobrih rezultata u svim kategorijama. Lipanj je mjesec kada se u nogometnom svijetu podvuče crta i okreće se prema novoj sezoni koja dolazi. Tako je i u Školi nogometa HNK Rijeka.

- Zadovoljni smo rezultatima selekcija koje se natječu na državnoj razini. Tu smo u vrhu, uvijek među tri, četiri ekipe gdje je Rijeci i mjesto. Naravno da želimo doći na vrh, ali u organizaciji ipak još zaostajemo za samim vrhom, točnije Dinamom. Shvatili smo i mi vrlo brzo kako treba raditi. Dinamo već sada vrši selekciju 2006./2007. godišta, oni su ispred nas još uvijek u tom segmentu. Moramo stvoriti uvjete da im se približimo - rekao je Predrag Stilinović, voditelj Škole nogometa HNK Rijeka.

Kadeti Rijeke prošle sezone osvojili su četvrto mjesto u Prvoj HNL, dok su pioniri bili treći. Ujedno, pioniri (2000. godište) osvojili su Nike Cup i na europskoj završnici zauzeli su peto mjesto, te su igrali polufinale Kupa Hrvatske.  Kadeti su pak na Kvarnerskoj rivijeri osvojili treće mjesto, a sekunde su ih dijelile da izbore finale.

- U trenerima tražimo i animatore koji mogu provesti niz akcija koje su vezane uz razvoj u tom osjetljivom periodu - kaže Stilinović

- Natjecateljski smo jako dobri. Nismo zadovoljni koliko nam je Dinamo odmaknuo u kadetima, ali to je odlična generacija koja je upisala sve pobjede. Već u pionirima smo iza Dinama 10 bodova, a bježimo ostalima 20 bodova. Dakle, u toj generaciji se približavamo i tu smo negdje. Dinamo, Hajduk i mi smo odmaknuli. To je generacija koja je bila selektirana - rekao je Stilinović.

- Što se tiče rada u omladinskoj školi imamo određen diskontinuitet trenera. U morčićima imamo stabilnu trenersku strukturu, a prema starijim kategorijama dolazi do promjena, treneri odlaze prema prvoj i drugoj momčadi. Rad u omladinskoj školi definiran je kroz niz stvari, a ne samo treningom. U trenerima tražimo i animatore koji mogu provesti niz akcija koje su vezane uz razvoj u tom osjetljivom periodu. Odgojna komponenta je tu vrlo važna i treneri nisu samo treneri u toj situaciji - rekao je Stilinović.

Omladinski pogon u svijetu već odavno je temelj svakog kluba.

- Svi su počeli dovoditi sve mlađu djecu. Treneri ne mogu djeci dati talent, oni to nose u sebi. Svi tražimo djecu superiorne motorike. Imamo veliki broj djece u školi, a svi tražimo talent. Djeca koja su talentirana za nogomet, talentirana su za sve sportove. Rijeka je grad koji je sve manji, HNK Rijeka ima sve veće ambicije i više nije dovoljno biti samo dobar da bi se igralo u Rijeci. Barcelona Messija nije pronašla u svom predgrađu već na drugom kraju svijeta - rekao je Stilinović.

- Više neće biti dovoljno samo biti dobar već će potrebno biti vrlo dobar ili odličan da bi igrao u Rijeci - ustvrdio je Stilinović

- Treba reći da naši treneri nisu lošiji od drugih trenera. Trener ima veliki utjecaj na rezultat, ali nema na talent. Odrađujemo sve zadatke koje smo zadali, samim tim pokrivamo veći spektar i ti igrači koji su u našoj školi napreduju. Naravno, nisu mjerilo rezultati u županijskim prvenstvima. Razlika se vidi u drugim stvarima. Prije smo uvijek u generaciji imali jednog do dva dobra igrača. Sada imamo dobre momčadi, kroz uzraste na svim pozicijama imamo kontinuitet igrača. Pitanje je tko će “isplivati”, ali imamo kontinuitet - rekao je Stilinović.

Veliki korak prema naprijed bit će i izgradnja novog trening kampa.

- Moramo podignuti ljestvicu, više neće biti dovoljno samo biti dobar već će potrebno biti vrlo dobar ili odličan da bi igrao u Rijeci. Dolazimo u situaciju da se bitno mijenjaju neke pretpostavke. U kampu ćemo dobiti bolje uvjete i namjeravamo stvoriti individualan pristup. Dakle, svi treneri koji su profesionlaci u klubu dobit će dva do tri igrača o kojima će se individualno  brinuti u svim aspektima. Trener će biti mentor tim stipendistima, bit će angažirani bez obzira u kojoj se kategoriji igrač nalazi. Škole u Europi koje su godinama ispred nas rade na takav način. Trener je zadužen za igrača koji je uključen u neku od selekcija kluba. Cilj je pronaći vrhunski talent i njega maksimalno realizirati. Ujedno, pozvat ćemo sve koji žele na volonterskoj bazi doći raditi kao pomoćnici. Oni to naravno moraju shvatiti kao edukaciju i priliku da nešto nauče i napreduju. Tko se bude htio uključiti vrata će mu biti otvorena, s time da bi jednog dana mogli dobiti priliku raditi u Rijeci - zaključio je Predrag Stilinović.
Prijava na newsletter