Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Klub
Vincenzo Zadel – napustilo nas je još jedno veliko ime riječke nogometne povijesti
08.07.2020.

U utorak nas je napustilo još jedno veliko ime riječke nogometne povijesti - Vincenzo Zadel.

U monografiji "Kantrida bijelih snova" zapisano je da je Zadel, koji je rođen 1937. godine,  bio jedan od vodećih igrača na prijelazu pedesetih i šezdesetih godina. Igrajući na poziciji desnog veznog bio je preteča modernog polušpic igrača, lucidan nogometaš bogate fantazije, profinjene tehnike i osjećaja za gol.

Zadel je prošao Omladinsku školu NK Rijeka i 1957. godine bio je dio ekipe koja je osvojila Kvarnersku rivijeru postigavši pritom osam golova.

Luka Kaliterna pružio je Zadelu priliku u prvoj ekipi, a u sezoni 1962./1963., kad je ekipu vodio Stojan Osojnak, Zadel je bio prvi strijelac s 11 golova.

U bogatom repertoaru nogometnog znanja isticao se udarac vanjskom felšom, a u četiri sezone u Prvoj ligi promašio je samo jednu najstrožu kaznu.

Zadel je ujedno postigao gol u remiju protiv olimpijske reprezentacije Mađarske (1:1), a 1964. otišao je u Slobodu gdje je u Drugoj ligi u dvije sezone postigao 41 gol.

Igrao je zatim za turski Gostep, da bi zatim nekoliko godina proveo u Švicarskoj gdje je u 39. godini zaključio karijeru.

Prije dvije godine Damir Mišković, predsjednik Rijeke, odao je počast Zadelu i Eugenu Ravnichu koji su prije 60 godina uveli Rijeku u Prvu ligu, točnije, Prvu saveznu ligu Jugoslavije.

Zadel je ostao vjeran svojoj Rijeci, redovito je dolazio na utakmice, neovisno o vremenskim uvjetima. Uvijek nasmijan i posebno emotivan kada je Rijeka u pitanju.
Prijava na newsletter